طراحی تاسیسات الکتریکی
طراحی تاسیسات الکتریکی بخش مهمی از پروسه ساخت و تجهیز ساختمان به شمار می رود. تفاوتی ندارد کاربری ساختمان ها چگونه باشد. در هر حال طراحی و نصب تجهیزات الکتریکی اقدامی ضروری است که جهت تامین نیاز ساکنین انجام می شود. در این مقاله به بررسی اصول، مراحل، مزایا و نکات مهم طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان میپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین اگر به دنبال یک تیم حرفه ای برای انجام طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان خود میگردید، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید. تیم بناباما با سال ها تجربه و تخصص در این زمینه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان میباشد.
مدت زمان تخمینی مطالعه: 11 دقیقه
فهرست مطالب
مشاوره رایگان در زمینه طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان
طراحی تاسیسات الکتریکی چیست؟
طراحی تاسیسات برقی ساختمان ها درست پس از اتمام نقشه های معماری، مشخص شدن جانمایی تاسیسات مکانیکی و تعیین میزان مصرف هر واحد از تأسیسات مکانیکی، استارت می خورد. این بدین معناست که طراحی تاسیسات برقی در آخرین مرحله از ساخت و اجرای ساختمان و پیش از نازک کاری های داخلی صورت می گیرد. بسیاری از افراد طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان ها را سیستم سیم کشی ساختمان تعریف می کنند. این در حالیست که تأسیسات برقی ساختمان بسیار گسترده تر از نصب یک شبکه ساده سیم کشی است.
به طور معمول طراحی تاسیسات برقی ساختمان ها با توجه به کاربری آنان صورت می گیرد. در برخی واحدها انجام طراحی با توجه به آسیب زا بودن شبکه های برقی، دقت بالایی می طلبد. این در حالیست که در ساختمان های مسکونی و آپارتمان ها، طراحی با یک استراتژی ساده صورت می گیرد. در یک نگاه کلی می توان تاسیسات مکانیکی ساختمان را در طراحی و راه اندازی سیستم های روشنایی و برق رسانی، دوربین های مداربسته، منبع تغذیه اضطراری، پله برقی، آسانسور، آنتن های مرکزی، سیستم اعلام حریق و موارد اینچنینی خلاصه نمود.
مراحل طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان
پس از اتمام نقشه های معماری و تاسیسات مکانیکی، نوبت به طراحی تاسیسات برقی می رسد. در این مرحله از کار مهندسین بناباما با طراحان معمار تشکیل جلسه داده و نظرات آنان را پیرامون نحوه تامین روشنایی و برق رسانی جویا می شوند. از آنجایی که در برخی طراحی ها، از نورپردازی جهت تقویت هویت سبک استفاده می شود، تشکیل این جلسه برای دستیابی به این هدف، اهمیت بالایی دارد. در قدم بعد محاسبات مربوط به طراحی صورت می گیرد. این محاسبات شامل موارد زیر می شود.
به دنبال یک تیم حرفه ای برای طراحی تاسیسات الکتریکی میگردید؟
آنالیز بار مورد نیاز در واحدهای مختلف
در اولین مرحله از طراحی، توان مورد نیاز برای روشنایی، برق رسانی و محل استقرار بارها مشخص می شود. در تعیین توان مصرفی کل، ضریب هایی همچون همزمانی و دیماند نیز به کار گرفته می شوند. همچنین تابلوهای تقسیم شناسایی شده و مسیر هادی ها به همراه طول هر یک مشخص می شود. در برخی کاربری های خاص همچون مراکز تجاری، ظرفیت ژنراتورها و ترانسفورماتورها نیز تعیین می شود.
تعیین ابعاد هادی
در دومین مرحله از طراحی تاسیسات الکتریکی، بار هادی، سطح مقطع آن و نوع هادی مشخص می شود. در این مرحله از کار بیشترین توجه مهندسین برق بناباما به انتخاب نوع هادی و پس از آن محاسبه افت ولتاژ در شرایط عادی و خاص اختصاص می یابد. برای مثال نوع عایق ها، ساختار و تعداد رشته ها و همچنین سیم یا کابل هر یک تعیین می شود.
- محاسبه جریان اتصال کوتاه ماکزیمم و مینیمم
- انتخاب حفاظت ها، تنظیم آنان و اطمینان از هماهنگی میان حفاظت ها برای انجام حفاظت صحیح
- انتخاب تجهیزات جانبی مورد نیاز همچون سیستم های برق اضطراری، ترمینال ها و تابلوهای تقسیم
اصول طراحی تاسیسات الکتریکی
اصول طراحی نقشه های برقی ساختمان در مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان عنوان شده است. تدوین این مقررات در یک آیین نامه مشخص به تامین ایمنی ساکنین، ایمنی ساختمان، سلامت تاسیسات الکتریکی ساختمان و همچنین تجهیزات و محتویات داخل آنان، کمک شایانی نموده است. با رعایت این ضوابط و الزامات می توان شرایط مناسبی برای تامین روشنایی و برق رسانی به دستگاه های مختلف، فراهم نمود. مطابق این مقررات، تمام تجهیزات برقی مورد استفاده در طراحی و اجرا، می بایست حداقل مطابق یک استاندارد معتبر ساخته شده باشند. شدت روشنایی مورد نیاز در هر محیط نیز در تناسب با کاربری آن، تامین شود.
لیست استانداردهای قابل استفاده در تجهیزات برقی در این آیین نامه معرفی شده که از مهم ترین آن ها می توان به استاندارد ملی (ISIRI) و IEC اشاره نمود. مطابق آنچه که در این آیین نامه عنوان شده، بهترین سیستم الکتریکی برای ساختمان ها بر پایه سیستم TN از نوع TN-C-S یا TN-S راه اندازی می شود. در صورتی که از مقررات لازم برای اجرای این سیستم اطلاع نداشته باشید، می توانند در این آیین نامه آن را مطالعه کنید. پیش بینی ماکزیمم توان مصرفی از دیگر الزامی است که در مبحث سیزدهم ساختمان عنوان شده است. این آیین نامه تمام آنچه برای راه اندازی ایمن تاسیسات برقی ساختمان نیاز دارید، بازگو کرده است. از مهم ترین آنان می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- اصول طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان
- انتخاب تجهیزات الکتریکی
- اصول حفاظت از تاسیسات برقی، اشخاص، حیوانات، لوازم و وسایل ساختمان
- نحوه نصب، برپایی و تست ها اولیه
- نحوه کنترل تاسیسات الکتریکی ساختمان
مزایای طراحی نقشه های تاسیسات الکتریکی
برق کشی ساختمان اولین مرحله در طراحی دکوراسیون داخلی واحد ها به شمار می آید. از این رو نصب صحیح و بدون عیب آن تأثیر بسزایی در دکوراسیون فضا می گذارد. از سوی دیگر کار با برق از حساسیت بالایی برخوردار است و رعایت ایمنی در حین انجام برق کشی، اهمیت بالایی دارد. مجموع این عوامل موجب تقویت اهمیت طراحی نقشه های تاسیسات برقی میشود. زمانی که پیش از شروع کار، نقشه های تاسیسات الکتریکی را به همراه داشته باشید، کیفیت کار، سرعت عمل و ایمنی بیشتری ایجاد می کنید.
استفاده از نقشه های تک خطی کمک می کند تا بین سیم های شبکه برق رسانی و تاسیسات الکتریکی، تداخلی به وجود نیاد. طراحی تاسیسات الکتریکی نه تنها موجب کاهش مصرف میشود، بلکه خیال ساکنین را از بابت بروز اتصالاتی که منجر به حادثه می شوند، راحت می کند. طراحی دقیق این نقشه ها کمک می کند تا نصب سیستم های روشنایی با کیفیت بیشتری صورت بگیرد. چرا که این کار با توجه به ابعاد فضا صورت میگیرد و نیاز کلی محیط را برآورده می کند. برای مثال در نورپردازی یک سالن و اتاق بزرگ، ابتدا فضای بزرگ به چند قسمت میشود و سپس در مرکز هر فضا یک سیستم روشنایی نصب می شود.
این در حالیست که بدون در اختیار داشتن نقشه های تاسیسات برقی، در اغلب مواقع رعایت این نکات پشت گوش انداخته شده و نادیده گرفته می شود. از دیگر فواید طراحی نقشه های تاسیسات الکتریکی، می توان به ایجاد تعادل میان بودجه کارفرما و ایمنی، راندمان و همچنین هزینه های مورد نیاز ساختمان اشاره کرد. طراحان بناباما قادرند در تناسب با خواسته ها و بودجه کارفرما، بهترین دیاگرام های استاندارد را برای تامین روشنایی و برق رسانی ساختمان ترسیم کنند.
نکات مهم در طراحی تاسیسات الکتریکی
مهندسین بناباما در طراحی تاسیسات برقی ساختمان از الزامات موجود در مبحث سیزدهم استفاده می کنند. اما برخی نکات هستند که با وجود پیش و پا افتاده بودن، بسیار حساس و حیاتی هستند. در ادامه به بررسی برخی نکات جزئی و در عین حال کارساز، می پردازیم.
- در هنگام طراحی شبکه سیم کشی از یک سری لوله مخصوص استفاده می شود. این لوله ها می بایست قبل از شروع نازک کاری در درون دیوار قرار گیرند.
- بهتر است در حین طراحی یک قسمت خاص را به اختصاص به کابل آنتن تلویزیون اختصاص دهید. این کابل نباید به هیچ وجه در مجاورت سیم های برق قرار بگیرد.
- در خصوص سیم تلفن نیز می بایست همین اصل رعایت شود. به گونه ای که سیم های تلفن در یک لوله جداگانه و مجزا از سیم های برق قرار بگیرد. عدم توجه به این قضیه منجر به ایجاد نویز در تلفن می شود.
- در طراحی و نصب کلید و پریز، توجه به دسترسی آسان اهمیت بالایی دارد. دسترسی ها می بایست به گونه ای ایجاد شود که افراد هنگام ورود به هر فضا به راحتی به کلید و پریز را پیدا کنند.
- ایجاد ارتفاع مناسب در کلید و پریز نیز به همین میزان اهمیت دارد. بهتر است پریز ها را در ارتفاع 50 سانتی متری کف خانه و کلید ها را در ارتفاع 110 الی 120 سانتی متری طراحی کنید.
- در هنگام طراحی سیم و کابل ها به میزان رطوبت موجود در محیط کنید. نصب سیم و کابل در محیط ها مرطوب احتمال بروز اتصال و جرقه را افزایش می دهد.
سفارش طراحی تاسیسات الکتریکی در بناباما
تیم مهندسان بناباما با سال ها تجربه و تخصص آماده قبول سفارش طراحی تاسیسات الکتریکی می باشد. تنها کافیست با ما تماس بگیرید و یا فرم ثبت سفارش را تکمیل کنید. مهندسان ما در اسرع وقت با شما تماس میگیرند.
طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان خود را به بناباما بسپارید
سخن پایانی
طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان، اقدامی هوشمندانه جهت تامین روشنایی، برق رسانی و کاهش احتمال خطرات است. با استفاده از نقشه های طراحی تاسیسات برقی، روند اجرا و نصب تاسیسات الکتریکی نیز با کیفیت و سرعت بالایی دنبال می شود. مهندسین برق بناباما قادرند در تناسب با بودجه و خواسته های شما، بهترین دیاگرام های برقی را در اختیارتان قرار دهند.
پاسخ به سوالات رایج
طراحی نقشه های برقی ساختمان شامل نقشه های طراحی شبکه های برق رسانی مربوط به آنتن، آسانسور، پله برقی، سیستم اعلام حریق، روشنایی و … می شود.
مبحث سیزده کتاب مقررات ملی ساختمان به توضیح درباره اصول طراحی تاسیسات برقی اختصاص یافته است.
طراحی این نقشه ها موجب کاهش هزینه های مربوط به مصرف برق و تجهیزات برقی می شود. از سوی دیگر ریسک بروز خطرات احتمالی را کاهش می دهد.