محاسبات سازه
محاسبات سازه فرآیندی تخصصی است که توسط مهندس محاسب صورت گرفته و در اختیار مجریان قرار می گیرد. برای اینکه بتوانید یک ساختمان را به مرحله اجرا برسانید، لازم است پیش از شروع کار، اقدام به طراحی سازه و انجام محاسبات سازه کنید. با اینکار ایمنی ساختمان در طول آسیب های محیطی و بلایای طبیعی حفظ می شود. در این مقاله از بناباما به معرفی محاسبات سازه و مزیت های آن میپردازیم. همچنین نحوه محاسبات سازه بتنی، فولادی، نگهبان و چوبی را بررسی میکنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین اگر به دنبال یک تیم حرفه ای برای انجام محاسبات سازه میگردید، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید. تیم بناباما با سال ها تجربه و تخصص در این زمینه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان میباشد.

مدت زمان تخمینی مطالعه: 11 دقیقه
فهرست مطالب

مشاوره رایگان در زمینه انجام محاسبات سازه
محاسبات سازه چیست؟
محاسبات سازه را می توان پایه و اساس اجرای یک ساختمان برشمرد. شاید تصور می کنید اجرای ساختمان از زمانی که گودبرداری و پی ریزی آن شروع می شود، استارت می خورد. این در حالیست که اجرای ساختمان پیش از شروع گودبرداری و در مرحله طراحی سازه و انجام محاسبه آن آغاز می شود. در طول اینکار ابعاد و اجزای سازه، منابع و همچنین هزینه های ساخت آن برآورد می شود. در تعریف محاسبه سازه می توان گفت، در طراحی ساختمان ها و اجرای آنان، رشته های مهندسی مختلفی دخیل هستند. طراحی سازه و محاسبه آن بخش مهمی از این فرآیند به شمار می آید.
طراحی سازه ابتدا مهندسین عمران نقشه های معماری را دریافت و سازه آن را طراحی می کنند. در طول طراحی سازه محاسباتی جهت تامین ایمنی ساختمان صورت می گیرد. اطلاعات و محاسبه سازه های ساختمانی، در تمام پروژه های یکسان نیست و در تناسب با کاربری پروژه و اقلیم آن تغییر می کند. برخی مواقع نیز محاسبه سازه را جهت بهبود سازه های اجرا شده انجام میدهیم. از آنجایی که کشور ما در منطقه زلزله خیزی واقع شده، انجام دقیق این فرآیند اهمیت بالایی دارد. طراحی و انجام محاسبات سازه نیاز به دانش تخصصی بالایی دارد. مهندسین ما در شرکت بناباما، محاسبات مربوط به سازه های ساختمانی را به شکل دقیق، در طول چند مرحله و به کمک نرم افزارهای کامپیوتری انجام می دهند. انجام این کار خیال سازندگان را از بابت ایمنی ساختمان و مقاومت آن در برابر بادهای شدید و زلزله های مرگبار، راحت می کند.
محاسبات سازه شامل موارد زیر می شود
- اطلاعات مربوط به فونداسیون، نحوه حفر و ابعاد آن.
- بارگذاری حداکثر بار زنده قابل حمل، بار مرده و بارهای ایجاد شده توسط نیرو طبیعت.
- تخمین مصالح مورد نیاز برای هر بخش از سازه.
- محاسبه نیروی کار مورد نیاز و هزینه های مورد انتظار ساخت سازه در یک مقیاس زمانی مشخص.
- ارائه یک گزارش کامل و جامع پیرامون نحوه کار سازه، اتصالات، دیوارها، تیرها و … .
- تشخیص ریسک های احتمالی و خطرات بالقوه زیست محیطی برای کاهش خطرات و همچنین آمادگی برای مقابله با زلزله.
- تعیین نوع آرماتور مورد استفاده در ساختمان، اعم از فولاد یا بتن.
- بررسی شرایط اقلیمی محل ساخت و ساز.
مهندس محاسب کیست؟
در مقاله مربوط به طراحی سازه، به طور کامل درباره مهندسین سازه و نحوه کار و فعالیت آنان توضیح دادیم. در یک نگاه کلی می توان مهندس محاسب را پایه گذار ساخت ساختمان معرفی نمود. مهندسین محاسب با طراحی و محاسبه سازه، شرایط را برای اجرای اصولی و دقیق ساختمان فراهم می کند. فرآیند کلی طراحی و محاسبه سازه پس از اتمام نقشه های معماری ساختمان کلید می خورد. پس از طراحی سازه در قالب های فولادی و یا بتنی، میزان بارهای وارد بر ساختمان، ابعاد سازه، نحوه اجرای سازه نگهبان محاسبه شده و پیرامون هر یک از آنان جزئیاتی ارائه می شود. اطلاعات به دست آمده در قالب دفترچه های محاسبه سازه به مجریان ساختمان تحویل داده می شود. در طول اجرا نیز مهندس سازه با مراجعه به محل پروژه و بررسی ساختمان های مجاور، طرحی برای اجرای سازه نگهبان ارائه می دهد.

به دنبال یک تیم حرفه ای برای محاسبات انواع سازه میگردید؟
مزیت انجام محاسبات سازه
مهم ترین هدف از انجام دقیق این محاسبه، یافتن بهترین راه برای سازه های ساختمان بر اساس نقشه های معماری است. با انجام اینکار صاحبین ملک از یک نقشه برای ساخت صحیح و اصولی ساختمان بهره مند می شود. نقشه ای که انجام آن موجب جلوگیری از اتلاف هزینه و وقت می شود. سایر مزایای آن در موارد زیر خلاصه می شود:
- انجام محاسبه سازه های ساختمانی، کارفرما را از میزان منابع مورد نیاز برای استارت پروژه، آگاه می کند.
- با انجام اینکار، مواد مناسب در مقدار مناسب به کار می روند.
- کارفرما از ریسک های موجود در پروژه مطلع شده و خود را برای مقابله با آنان آماده می کند.
- ایمنی ساختمان در برابر زلزله های مرگبار تأمین می شود.

نحوه محاسبات سازه بتنی
در محاسبات سازه بتنی، بخش اعظم کار، محاسبه میزان بتن مورد نیاز است. فرآیند محاسبه سازه های بتنی، پس از تعیین وزن ساختمان، محل تیر و ستون و …، مقدار بتن مورد نیاز در بخش های مختلف ساختمان تعیین می شود. در ادامه میزان میلگردهای مورد نیاز تعیین شده و به اطلاع کارفرما می رسد. آخرین بخش از محاسبات، نوع مصالح مورد نیاز مانند نوع بلوک ها، نوع ملات مورد نیاز و نوع پی ها مشخص می شود. همچنین پیرامون استفاده و یا عدم استفاده از ابزارهایی همچون اسپیسر، انجام مسلح سازی بتن در بخش هایی از ساختمان و هزینه تمام مصالح به انضمام زمان اتمام پروژه تصمیم گیری می شود.

محاسبات سازه فولادی
در سازه های فولادی مهم ترین بخش از محاسبه، در اسکلت اصلی ساختمان صورت می گیرد. تمامی محاسبه را مطابق با استانداردهای طراحی سازه های فولادی انجام میدهیم و در نهایت هزینه ساخت پروژه، زمان ساخت و همچنین مصالح مورد را نیز تخمین میزنیم. در انجام محاسبات سازه های فولادی، 6 نوع بار به دقت بررسی می شود. بار زنده، بار مرده، بار باران، برف و بار باد و زلزله اصلی ترین بارهای وارد به آن هستند که در طول محاسبه بر روی اسکلت ساختمان بارگذاری می شوند. در یک نگاه کلی می توان مراحل انجام محاسبات سازه فولادی در دپارتمان مهندسی بناباما را در موارد زیر برشمرد:
- تعیین محل تیرها، ستون ها و نوع سطح مقطع هر یک از آن ها.
- برنامه ریزی برای بتن ریزی فونداسیون.
- تعیین نوع مهاربندی ها.
- محاسبه بارهای ساختمان.
- تعیین فاصله تیرها و ستون ها از یکدیگر.

محاسبات سازه نگهبان
سازه نگهبان را به منظور ایمن سازی دیوارهایی که گودبرداری کرده ایم، احداث می کنیم تا مانع از ریزش خاک گود شویم. روش های مختلفی برای احداث آن وجود دارد که هر یک محاسبه مخصوص به خود را دارند. مهندسین محاسب طراحی سازه نگهبان را بر اساس دو روش تنش مجاز و حالات حدی انجام می دهند. عوامل دخیل در طراحی و محاسبات سازه نگهبان در موارد زیر خلاصه می شود.
- زاویه شیب طبیعی: عدد دقیق این زاویه به سطح آب های زیر زمینی و نوع خاک بستگی داشته و شامل اعداد 45 درجه در خاک رس زهکشی شده، 22 درجه در ماسه مرطوب، 16 درجه در رس مرطوب و 40 درجه در خاک ماسه و شن می شود.
- عمق اجرای سازه نگهبان: اگرچه امکان ریزش گود در عمق های کم نیز وجود دارد، اما به طور معمول زمانی که ارتفاع عمق در خاک های معمولی به بیش از 1.2 متر برسد، احداث سازه نگهبان ضروری قلمداد می شود. در شرایطی که خاک عمق نامساعد و میزان بارهای اعمال شده بر روی آن زیاد باشد. در ارتفاع کمتر از 1.2 متر نیز اقدام به احداث سازه نگهبان می کنیم.

محاسبات سازه چوبی
سازه های چوبی از دیگر سازه های محبوب هستند که عمدتاً برای ساخت منازل مسکونی در طبقات محدود به کار می روند. برخلاف تصور عموم مردم، سازه های چوبی نیز از مقاومت مطلوبی در برابر بارهای مرده و زنده برخوردار هستند. برای طراحی سازه های چوبی از انواع اتصالات چوبی مطابق با آیین نامه های معتبر استفاده می شود. انواع اتصالات موجود در سازه های چوبی را می توان در موارد زیر خلاصه نمود:
- اتصالات محوری، کششی و فشاری
- اتصال تیر به ستون
- اتصالات ستون به فونداسیون
- اتصال از طریق ایجاد تکیه گاه گیردار
- اتصال از طریق ایجاد تکیه گاه لولایی
- اتصال از طریق ایجاد تکیه گاه غلتکی
در آیین نامه های معتبر ساخت سازه های چوبی، برای هر یک از این نوع اتصالات یک نوع محاسبه خاص تعریف شده است. اما به طور معمول در شرکت بناباما، ما برای محاسبه سازه چوبی ابتدا نوع اتصال و سپس میزان متریال مورد نیاز، زمان ساخت پروژه و همچنین هزینه های مورد انتظار را برآورد میکنیم.
سفارش محاسبات سازه در بناباما
تیم مهندسان بناباما با سال ها تجربه و تخصص آماده انجام محاسبات سازه می باشد. تنها کافیست با ما تماس بگیرید و یا فرم ثبت سفارش را تکمیل کنید. مهندسان ما در اسرع وقت با شما تماس میگیرند.

انجام محاسبات سازه را به بناباما بسپارید
سخن پایانی
انجام محاسبات سازه فرآیندی پیچیده و تخصصی است که توسط مهندسین محاسب صورت می گیرد. ما در بناباما انواع محاسبات را با دقت بالا و به کمک نرم افزارهای تخصصی انجام می دهیم. به خاطر داشته باشید که این محاسبات مهمترین گام در جهت ساخت یک پروژه به شمار می آید. با انجام دقیق این کار ریسک بروز خطرات احتمالی را کاهش میدهیم و آمادگی کافی برای مقابله با بحران های مالی و موقعیتی را فراهم می کنیم.
سوالات متداول
به کلیه اقداماتی که جهت طراحی و اجرای سازه صورت می گیرد محاسبات سازه گفته می شود.
با انجام دقیق محاسبات سازه می توان ایمنی ساختمان را در برابر بلایای طبیعی افزایش داد. همچنین درک درستی از منابع مورد نیاز مالی به دست آورد.
محاسبات سازه بر پایه نوع سازه های ساختمانی صورت گرفته و معمولاً شامل محاسبات سازه فولادی، بتنی و چوبی می شود.