طراحی پلان مسکونی
آیا شما نیز با قرار گرفتن در برخی از ساختمانها، احساس کردهاید که نظم عجیب و غریبی در آنجا حاکم است؟ آیا هماهنگی میان قسمتهای مختلف یک بنا را دیدهاید؟ این همان چیزی است که طراحی پلان مسکونی با خود به ارمغان آورده است. با ما همراه باشید تا ببینیم پلان مسکونی چیست و اصول و ویژگیهای آن کدامند؟ همچنین میتوانید برای طراحی پلان ساختمان مسکونی، با طراحان ما در مجموعه بناباما تماس بگیرید و با اطمینان کامل، طراحی نقشه ساختمان مسکونی خود را به ما بسپارید.
مشاوره رایگان در زمینه طراحی پلان مسکونی
هر چند اصول ساخت نما، طراحی سبک نما و مصالح به کار رفته در آن، همگی در روح و جان بیننده تاثیر گذار هستند، اما آنچه بیش از تمام اینها اهمیت دارد، طراحی پلان ساختمان مسکونی است. در طراحی یک پلان استاندارد است که میتوان هماهنگی لازم میان تمامی فضاهای داخلی و خارجی را به وجود آورد. با طراحی پلان است که میتوان به این نتیجه رسید چه سبکی برای ساختمان مناسب تر است و باید از چه مصالحی برای بنای آن استفاده نمود؟ طراحی یک پلان حرفهای و حساب شده است که چنین نظم و احساس خوشایندی را در ذهن مخاطب به وجود میآورد. در ادامه مطلب به شما خواهیم گفت پلان چیست و مهمترین اصول آن کدامند؟ پس همچنان با ما همراه باشید.
مدت زمان تخمینی مطالعه: 15 دقیقه
فهرست مطالب
پلان چیست و چگونه طراحی میشود؟
پلان در واقع نقشهای است که مهندسین معمار، قبل از آغاز به ساخت یک بنا آن را تهیه میکنند. در پلان تمامی کلیات و جزئیات بنا تعیین شده است و باید به طور کامل بر اساس آن شروع به ساخت بنا نمود. از جمله مهمترین جزئیاتی که در طراحی نقشه مسکونی تعیین میشوند، میتوان به موقعیت مکانی بنا، سبک ساختمان، اصول ساخت آن، مصالح و همچنین تقسیم بندی فضاهای درونی و بیرونی اشاره کرد؛ به طور کلی پلان دارای دو نوع اصلی است:
- پلان افقی: این نوع پلان، دید از بالا به سازه است و از جمله آن میتوان به سایت پلان و پلان طبقات اشاره نمود.
- پلان عمودی: این پلان، در واقع نقشه نمای بیرونی و نمای داخلی سازه است.
طراحی نقشه برای هر سازه و بنایی، در ابتدا به صورت دستی انجام میشد؛ اما این روزها به لطف پیشرفت علم و تکنولوژی، شاهد ابداع برنامههای مختلفی مانند AutoCAD هستیم. توسط این برنامهها میتوان یک نقشه منحصر به فرد، دقیق و کاربردی برای یک بنای مسکونی طراحی نمود.
به دنبال یک طراح برای طراحی نقشه ساختمان مسکونی میگردید؟
مهمترین نکاتی که باید در طراحی پلان مسکونی به آن توجه کرد
پارامترهای مختلفی وجود دارند که برای طراحی پلان ساختمان مسکونی، باید به تمام آنها توجه نمود. تنها در این صورت است که میتوانیم یک بنای اصولی، زیبا و کاربردی برای زندگی داشته باشیم. در ادامه مطلب، از مهمترین نکاتی که باید در طراحی نقشه ساختمان مسکونی به آن توجه کنید، برای شما عزیزان خواهیم گفت.
1. تعداد اتاقها باید مشخص شوند
قبل از طراحی یک نقشه برای ساختمان مسکونی، باید ابعاد زمین را به صورت دقیق بدانیم؛ در این صورت میتوانیم فضای کافی را برای اتاقها در نظر بگیریم. همان گونه که میدانید یک بنای مسکونی از قسمتهای مختلفی مانند اتاق خواب، سالن پذیرایی، آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی و نشیمن تشکیل شده است. باید برای تمامی این قسمتها، فضای کافی را در نظر گرفت. البته این موضوع به نیاز صاحبخانه و سلیقه معمار نیز بستگی فراوانی دارد.
2. جهت قرارگیری اتاقها مهم است
یکی از اصول اولیه طراحی نقشه مسکونی که هر مهندس و معماری باید به آن توجه ویژهای نماید، جهت قرارگیری اتاقهاست. اگر جهت اتاقها به خوبی تعیین نشده باشند، ممکن است با اتاقهایی بسیار گرم در فصل تابستان و اتاقهایی بسیار سرد در فصل زمستان مواجه شویم. معمولاً مهندسان و طراحان، برای این که تعادل دمایی خوبی در اتاقها برقرار باشد، آنها را به جهت شمال طراحی میکنند. این موضوع سبب میشود که اتاقها نیز بتوانند از نور خورشید برخوردار شوند.
3. ساختمان نیاز به نور کافی دارد
یکی از اصلیترین پارامترهای طراحی پلان ساختمان مسکونی که کمتر کسی به آن توجه میکند، نور کافی برای فضای داخل خانه است. در بسیاری از مواقع، به راحتی میتوان با استفاده از نور طبیعی خورشید، نور و روشنایی فضا را تامین نمود. استفاده از پنجرههای بزرگ و سراسری، ما را در جهت رسیدن به این هدف یاری خواهد داد. فراموش نکنید که نور و گرمای طبیعی خورشید، نقش مهمی در ایجاد روحیهای شاد و سرشار از زندگی برای افراد دارد. پس هرگز نباید خود را از آن محروم نمایید.
4. طراحی پلان مسکونی باید به صورت منطقی و اصولی انجام شود
هر چند این روزها بسیاری از طراحان و معماران، بر اصل خلاقیت تاکید بسیار زیادی دارند، اما هرگز نباید از اصول اصلی طراحی نقشه مسکونی غافل شد. درست است که این روزها میتوان ساختمانهایی مدرن و منحصر به فردی طراحی نمود، اما بدون توجه به اصول اساسی آن، نمیتوان از تمامی فضاهای داخلی و خارجی ساختمان، به نحو مطلوبی استفاده کرد. یک طراحی اصولی و منطقی به این معناست که: همه چیز باید سرجای خود قرار بگیرد. هر چند خلاقیت لازمه کار هر طراح و معماری است، اما اگر اصول اساسی رعایت نشوند، افراد در یک خانه احساس راحتی نخواهند داشت. محل قرارگیری راهرو، مسیرهای اتاق خواب، دیوار کشی، کمد دیواری، آشپزخانه، محل سرویس بهداشتی و حمام، همگی اصول و قواعد خاص خود را دارند که یک طراح حرفهای و با تجربه میتواند در طراحی پلان برای آن به شما کمک فراوانی نماید.
5. امنیت ساختمان را فراموش نکنید
ممکن است برخی از افراد تصور کنند که طراحی پلان مسکونی، تنها یک نقشه اولیه برای ساخت بنا است. در صورتی که امنیت ساکنین ساختمان نیز در همین مرحله باید به درستی مشخص شود. به عنوان مثال آپارتمانهای مسکونی بزرگ، باید یک راه خروج اضطراری داشته باشند. همچنین سیم کشی ساختمان، محل قرارگیری لولههای آب و گاز، محل پنجرهها و… از جمله مواردی هستند که باید برای امنیت بنا به آنها توجه فراوانی نمود.
6. در طراحی نقشه ساختمان مسکونی، به بودجه کارفرما توجه کنید
طراحی پلان ساختمان مسکونی، تا حدود بسیار زیادی میتواند بودجه اولیهای که برای ساخت بنا نیاز است را تعیین نماید. همچنین بر اساس بودجهای که کارفرما برای این امر در نظر گرفته است، میتوان شرایط مختلف ساخت و ساز را اولویت بندی نمود. به عنوان مثال ایمنی ساختمان، ضخامت دیوارها، ابعاد پنجرهها، عایق صدا و گرما و بسیاری دیگر از موارد، تحت تاثیر بودجه اولیه تعیین میشوند.
7. چیدمان لوازم خانه به خوبی نمایش داده شوند
تا پیش از این گمان میرفت که طراحی نقشه مسکونی، چیزی بیش از چند خط و مستطیل و ابعاد و ارقام نیست! اما امروزه میدانیم که موارد بسیار زیادی در همان پلان و نقشه اولیه مشخص میشوند. حتی شما میتوانید برای چیدمان وسایل خانه نیز، بر روی نقشه ساختمان حساب کنید. معمولاً طراحان حرفهای و ماهر، با استفاده از طرحهای استاندارد پلان مبلمان، ابعاد یک فضا را با دقت مشخص میکنند. این موضوع سبب میشود تا اعضای خانه بتوانند به راحتی تمامی لوازم مورد نیاز خود را در خانه قرار داده و از چیدمان زیبای آن لذت ببرند.
هزینه طراحی پلان مسکونی
یکی از مهمترین پارامترهایی که برای یک صاحب خانه اهمیت فراوانی دارد، هزینه طراحی نمای ساختمان مسکونی و نقشه آن است. همان گونه که میدانید، ساخت و ساز یک بنای مسکونی، هزینه بسیار بالایی به همراه دارد. بدون شک طراحی پلان مسکونی نیز یکی از هزینههای آن است که باید به طور ویژهای به آن پرداخت. پارامترهای مختلفی میتوانند بر روی این موضوع تاثیر گذار باشند. به عنوان مثال، متراژ و مساحت ساختمان شما چقدر است؟ ساختمان شما چند طبقه است و چند متر ارتفاع دارد؟ آیا در طراحی پلان برای آن، میخواهید تمام جزئیات به صورت کامل در نظر گرفته شوند؟ طراحی نقشه ساختمان مسکونی خود را به چه کسی میسپارید؟ آیا یک تیم قدرتمند و حرفهای قرار است طراحی آن را انجام دهند یا اشخاص مبتدی و تازه کار؟
پاسخی که به تمامی این سوالات میدهید، تا حدود بسیار زیادی قیمت نهایی طراحی پلان مسکونی بنای شما را مشخص خواهند نمود. شما عزیزان میتوانید با کارشناسان ما در مجموعه بناباما تماس حاصل فرموده و به صورت دقیق و کامل، قیمت طراحی پلان ساختمان مسکونی را جویا شوید.
ویژگیهای طراحی پلان ساختمان مسکونی استاندارد
برای این که بدانید طراحی پلان ساختمان مسکونی شما، به صورت اصولی و استاندارد انجام شده است، به موارد زیر توجه کنید. این موارد، مهمترین ویژگیهایی هستند که یک پلان خوب و اصولی، باید از آن برخوردار باشد.
انعطاف پذیری
طراحی نقشه ساختمان مسکونی باید به گونهای انجام شود که اگر در آینده شما یا خریدار خانه، تصمیم به ایجاد تغییراتی گرفتید، بتوانید آن را به راحتی انجام دهید.
طراحی اصولی فضاها
همان گونه که میدانید فضای داخلی یک خانه، به قسمتهای مختلفی تقسیم بندی میشود. در این تقسیم بندی، باید به اصول اولیه و اساسی توجه ویژهای نمایید. به عنوان مثال اتاقهای خواب که مکانی برای آسایش و استراحت اعضای خانه هستند باید دور از فضاهای جمع خانه قرار گیرند. همچنین درب سرویس بهداشتی و حمام، نباید روبروی پذیرایی باز شود. بسیاری از طراحان عقیده دارند که آشپزخانه باید رو به پذیرایی باز شود تا کسی که در حال آشپزی است، به راحتی بتواند با مهمان خویش ارتباط برقرار نماید.
توجه به اندازه
این روزها فضای داخلی بسیاری از ساختمانهای مسکونی، به خصوص در شهرهای بزرگ بسیار کم است. یک طراح پلان مسکونی باید این مهارت را داشته باشد که از هر فضایی، حداکثر استفاده را نماید. اصلیترین موضوعی که در اندازه فضاها باید به آن توجه شود، ایجاد آسایش و راحتی برای ساکنین خانه است.
توجه به اولویتها و سبک زندگی
در هنگام طراحی پلان ساختمان مسکونی، باید به اولویتها و نیازهای افرادی که قرار است در این فضا ساکن شوند توجه نمود. به عنوان مثال اگر یک زن خانهدار در این فضا زندگی می کند و بیشتر اوقات او در آشپزخانه سپری میشود، باید یک آشپزخانه دلباز و راحت برای او فراهم نمود. اگر خانه، محل کار ساکنین ساختمان است، باید یک اتاق کار مناسب با روشنایی کافی و دنج برای آنها طراحی نمود.
برقراری ایمنی و آسایش برای ساکنین
بدون شک تمامی ما انسانها، خانه را یک جای امن و آرام میدانیم که برای فرار از دغدغههای دنیای بیرون، به آن پناه میبریم. بنابراین باید ایمنی ساختمان و مواردی مانند گرمایش، سرمایش، عایق صوتی و… برای آن در نظر گرفته شود.
توجه به منطقه اقلیمی و جغرافیایی
هر منطقه از کشورمان ایران، دارای موقعیت اقلیمی و جغرافیایی منحصر به فرد خود است. بنابراین در طراحی پلان مسکونی، باید به این موضوع توجه فراوانی نمود. به عنوان مثال افرادی که در شهرهای شمالی کشورمان زندگی میکنند، دوست دارند یک تراس بزرگ داشته باشند تا بتوانند از فضای دلچسب بیرون لذت ببرند. یا برای ساکنین شهرهای بزرگی مانند تهران، برخورداری از اندکی نور خورشید در فضای آشپزخانه یا نشیمن کافی است. تمامی این موارد باید در طراحی پلان مسکونی، مورد توجه قرار گیرند.
سفارش طراحی پلان مسکونی در بناباما
آیا ساختمان مسکونی که قصد ساخت یا بازسازی آن را دارید، فضای بسیار کوچکی دارد؟ آیا بنای شما یک فضای گسترده و بزرگ است؟ در هر صورت، فرقی نمیکند؛ چرا که تیم طراحان و مهندسان بناباما، با سالها دانش و تجربهای که در این زمینه به دست آورده اند، به شما کمک خواهند کرد که از فضاهای کوچک یا بزرگ ساختمان خود، نهایت استفاده را ببرید. حتی اگر ساختمان شما، یک فضای کوچک چند متری است باز هم نگران باشید! با یک طراحی پلان مسکونی اصولی و دقیق، میتوانید یک مکان دنج و آرام برای زندگی خود فراهم نمایید. کافی است با کارشناسان ما در مجموعه بناباما تماس گرفته و با اطمینان کامل، انجام تمامی مراحل طراحی نقشه ساختمان مسکونی را به ما بسپارید.
طراحی پلان ساختمان مسکونی خود را به بناباما بسپارید
سخن پایانی
بسیار سپاسگزاریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید؛ ما با ارائه این مطالب تلاش کردیم شما را با طراحی پلان مسکونی آشنا کنیم. همچنین به مهمترین اصول و قوانینی که در این زمینه باید به آن توجه کنید اشاره نمودیم. در ادامه ویژگیهای یک پلان خوب و اصولی را با همدیگر بررسی نموده و به مواردی که بر روی قیمت آن تاثیر گذار هستند پرداختیم.
در نهایت باید به این موضوع اشاره کنیم که اگر میخواهید سالهای سال در ساختمان مسکونی خود با آسایش و راحتی کامل زندگی کنید، طراحی پلان مسکونی خود را به افراد حرفهای و با تجربه بسپارید. آنها به شما کمک خواهند کرد تا حتی از فضاهای کوچک خود نیز نهایت استفاده را نمایید. این طراحان ماهر و خوش ذوق، یک فضای دنج، آرام و دلپذیر را برای ساختمان شما طراحی میکنند تا بتوانید سالهای طولانی را با امنیت و آرامش کامل در این فضا به زندگی مشغول شوید.
سوالات متداول
قطعاً یک ساختمان مسکونی اصولی و استاندارد، شرایط بسیار خوبی برای عبور و مرور اعضا دارد. تمامی این موارد در طراحی پلان ابتدایی آن مشخص میشود. برای بهینه سازی شرایط عبور و مرور، سعی کنید اتاق خواب و سرویس بهداشتی را در کنار همدیگر قرار دهید. همچنین در طراحی آشپزخانه، به محل قرارگیری پارکینگ و درب ورودی ساختمان توجه کنید. طراحی استاندارد فضای آشپزخانه با این شرایط، موجب میشود که بتوان خریدها را به راحتی به آشپزخانه منتقل کرد. همچنین عرض راهرو یا راه پله باید برای عبور همزمان دو نفر کافی باشد.
سرمایش و گرمایش فضای یک ساختمان، اهمیت بسیار زیادی دارند و تا حدود بسیار زیادی در همان طراحی پلان اولیه، شرایط آن ها تعیین میشود. به عنوان مثال اتاقهای خواب به انرژی کمتری نیاز دارند، بنابراین برای مدیریت انرژی، باید به فضای اتاق خوابها توجه نمود. شومینه باید در بزرگترین فضای ساختمان مسکونی قرار گیرد. در طراحی پنجرهها و دیوارها باید در زمینه قرارگیری عایقهای حرارتی که از اتلاف انرژی جلوگیری میکنند، تصمیم گیری نمود .
اگر آشپزخانه و پذیرایی شما در طبقه بالا قرار دارند، پلهها باید در نزدیک ترین قسمت درب ورودی ساختمان باشند. اگر فضاهای اصلی در طبقه همکف قرار دارند، پلههایی که به اتاق خواب و یا اتاق کار منتهی میشوند، باید به گونهای طراحی شوند که عبور و مرور در آنها به راحتی انجام پذیرد.