طراحی سازه نگهبان خرپایی
برای جلوگیری از هر گونه خطر احتمالی در هنگام عملیات گودبرداری، نیاز به یک سازه نگهبان بیش از پیش احساس می شود. با ما همراه باشید تا شما را با طراحی سازه نگهبان خرپایی آشنا کنیم و به نکاتی پیرامون سازه نگهبان خرپایی، مزایا، معایب و مهم ترین نکات اجرایی آن اشاره کنیم. علاوه بر این، مجموعه بناباما با مهندسان با تجربه و متخصص خود، همواره آماده است تا با طراحی سازه نگهبان اصولی، ایمنی لازم را برای پروژه های شما به وجود آورد. برای ثبت سفارش و یا مشاوره رایگان تنها کافیست با ما تماس بگیرید.
فهرست مطالب
- سازه نگهبان خرپایی چیست؟
- لزوم وجود سازه نگهبان در پروژه های عمرانی و ساخت و ساز
- درباره طراحی سازه نگهبان خرپایی چه می دانید؟
- مزایای سازه نگهبان خرپایی
- معایب سازه نگهبان خرپایی
- 6 نکته مهم که در طراحی و اجرای سازه نگهبانی خرپایی باید به آن توجه کنید
- سفارش طراحی سازه نگهبان خرپایی در مجموعه بناباما
- سخن پایانی
- سوالات متداول
- سایر خدمات مرتبط
سازه نگهبان خرپایی چیست؟
همان گونه که اشاره کردیم، سازه نگهبان دارای انواع و اقسام مختلفی است و هر کدام ویژگی های خاص خود را دارند. مهندسان بر اساس عمق گود، موقعیت ساختمان، ابعاد زمین و نوع پروژه، یکی از انواع سازه های نگهبان را برای پایدارسازی دیواره های گود انتخاب می کنند. یکی از متداول ترین نوع این سازه ها، سازه نگهبان خرپایی نام دارد. این سازه در عین حال که سادگی خاص خود را دارد، اما برای طراحی و اجرای آن نیاز به نقشه های دقیق و اصولی وجود دارد. در غیر این صورت احتمال به وجود آمدن هر نوع آسیب و صدمه مالی و جانی در پروژه های ساخت و ساز وجود دارد. به همین سبب است که همواره تاکید می شود طراحی سازه نگهبان خرپایی را به یک مهندس چیره دست، ماهر و با تجربه بسپارید.
اصلی ترین اجزای تشکیل دهنده سازه نگهبان خرپایی، یک عضو عمودی و یک عضو مایل هستند. البته اجرای دیگری نیز در این سازه وجود دارند که به صورت افقی و قطری نصب شده و از ترکیب تمامی آن ها، یک شبکه مثلثی قدرتمند به نام سازه نگهبان خرپایی به وجود می آید.
این سازه به سبب آن که دارای عملکرد خرپایی است، به همین نام نیز شناخته شده است. یکی از مهم ترین ویژگی های این سازه این است که نیروی تمامی اعضای آن، به صورت محوری بوده و از لنگر خمشی و نیروی برشی برخوردار نیست. بسیاری از اعضای تشکیل دهنده چنین سازه ای، از پروفیل های استاندارد به شکل I و H تشکیل شده اند. علاوه بر این برای عضو قائم سازه نگهبان خرپایی از پروفیل جفت IPE بهره گرفته می شود.
مشاوره رایگان در زمینه طراحی سازه نگهبان خرپایی
لزوم وجود سازه نگهبان در پروژه های عمرانی و ساخت و ساز
قبل از آن که مبحث خود را پیرامون سازه نگهبان خرپایی ادامه دهیم، اجازه دهید به این سوال پاسخ دهیم که: سازه نگهبان چیست و لزوم آن برای پروژه های عمرانی و ساخت و ساز چیست؟ همان گونه که می دانید، یکی از مهم ترین و اولین مراحل برای سخت و ساز یک پروژه، گودبرداری و پایداری سازی گود است. این مرحله، یکی از خطرناک ترین مراحلی است که هر پروژه عمرانی پیش روی خود دارد. اگر گودبرداری به روش اصولی صورت نگیرد، می تواند جان و مال انسان ها را به خطر اندازد.
برای آن که بتوان از هر نوع خطر احتمالی در هنگام گودبرداری جلوگیری نمود، روش مطمئن و ایمنی وجود دارد که ما آن را به نام سازه نگهبان می شناسیم. سازه نگهبان از خطر ریزش دیوار، سقوط آوار، آسیب دیدن ساختمان های مجاور، صدمه به نیروهای انسانی پروژه و همچنین آسیب به تاسیسات جلوگیری به عمل می آورد. این سازه انواع و اقسام مختلفی دارد که با توجه به نیاز پروژه و نظر مهندسان، طراحی و اجرا می شود. یکی از بهترین نوع این سازه ها، سازه نگهبان خرپایی است که ما امروز می خواهیم در مورد آن با شما صحبت کنیم.
درباره طراحی سازه نگهبان خرپایی چه می دانید؟
یک مهندس سازه، برای آن که بتواند به بهترین شکل ممکن اقدام به طراحی سازه نگهبان نماید، باید به نکات بسیار مهمی توجه کند. تعیین فشار جانبی خاکی که به سازه خرپا وارد می شود، نیروی کششی وارد بر شمع، نیروی قائم وارد بر فونداسیون و… از جمله مهمترین مراحلی هستند که در طراحی سازه نگهبان خرپایی باید به آن توجه نمود.
همان گونه که پیش از این اشاره کردیم، سازه نگهبان خرپایی برای افزایش مقاومت در برابر فشارهای ناشی از خاک و سنگ استفاده می شود. این فشارها از سوی دیواره خاک، ساختمان های اطراف گودبرداری و فشار آب موجود در خاک ایجاد می شود. پس از آن که مشخصات مکانیکی خاک به خوبی تعیین شد، شروع به محاسبه سربارها نموده و مقاطع لازم برای اجرای پروژه را مشخص می نمایند. از جمله مهمترین مقاطع برای طراحی و اجرای یک سازه نگهبان خرپایی شامل موارد زیر است:
- عضو قائم
- عضو مایل
- اعضای خرپایی
- اعضای بادبندی
- شیوه اتصال میان این اعضا
مزایای سازه نگهبان خرپایی
- سازه نگهبان خرپایی را برای بسیاری از پروژه ها می توان مورد استفاده قرار داد.
- این سازه به سادگی طراحی می شود و برای طراحی و اجرای آن نیاز به دانش پیچیده ای وجود ندارد.
- شما می توانید پس از اتمام پروژه خود، از مصالح سازه نگهبان خرپایی برای سایر پروژه های خود نیز استفاده کنید.
- سازه نگهبان خرپایی، در قیاس با سایر سازه ها، از قدرت انعطاف پذیری بالایی برخوردار است.
- این سازه برای گودبرداری هایی با عمق کم یا متوسط که در مناطق شهری انجام می شوند، یک انتخاب مناسب به شمار می رود.
- برای طراحی و اجرای این نوع سازه، نیازی به کسب اجازه از ساختمان های همسایه وجود ندارد.
- سازه نگهبان خرپایی را به آسانی می توان اجرای نمود و نیازی به استفاده از دستگاه های خاص و پیشرفته برای آن نیست.
- سازه نگهبان خرپایی از قابلیت انطباق با روش های زهکشی برخوردار است.
- این سازه حتی برای پروژه هایی که هندسه نامنظمی دارند نیز کاملاً قابل اجراست.
معایب سازه نگهبان خرپایی
- سازه نگهبان خرپایی، برای گودبرداری هایی با عمق کم و متوسط، قابل اجرا و مقرون به صرفه است. اما نمی توان از آن برای گودبراری هایی با عمق زیاد استفاده نمود.
- اعضای مایل سازه خرپایی، معمولاً قسمت های زیادی از داخل گود را اشغال می کنند. به همین سبب اکیپ های اجرایی، قدرت مانور چندان زیادی در پروژه نخواهند داشت.
- اعضای قائم سازه نگهبان خرپایی، بخش زیادی از عرض فونداسیون را اشغال می نماید. به همین سبب گاهی چاره ای جز برش میلگردهای طولی فونداسیون پیش روی مهندسان وجود ندارد.
- به سبب آن که سازه نگهبان خرپایی دارای جزئیات بسیار زیادی است، بنابراین طراحی و اجرای آن نیاز به زمان طولانی تری در قیاس با سایر سازه های نگهبان دارد.
6 نکته مهم که در طراحی و اجرای سازه نگهبانی خرپایی باید به آن توجه کنید
طراحی سازه نگهبان خرپایی، اگر با توجه به اصول و استانداردهای لازم ساخته شود، می تواند از بروز بسیاری از حوادث غیر مترقبه جلوگیری کند. شاید این سازه به سادگی قابل طراحی و اجرا باشد، اما همین سازه ساده در بسیاری از موارد جان و مال انسان ها را از آسیب های مختلف نجات داده است. ما در ادامه مطلب به شما خواهیم گفت که در هنگام طراحی و اجرای سازه نگهبان خرپایی به چه نکاتی توجه کنید.
1. محل قرار گرفتن اعضای قائم را مشخص کنید
پس از آن که عملیات نخاله برداری انجام شد، باید به این موضوع توجه نمود که اعضای قائم سازه نگهبان باید طوری قرار گیرند که با ستون های ساختمان برخورد نکنند. برای جلوگیری از این مشکل، محلی که باید ستون های ساختمان و اعضای قائم سازه نگهبان قرار گیرند را به خوبی مشخص کنید. فراموش نکنید که فاصله این اعضا باید به گونه ای باشد که عضو مایل که به عضو قائم متصل است، با نوارهای فونداسیون هیچ نوع برخوردی نداشته باشد.
2. چاه را با توجه نقشه طراحی سازه نگهبان خرپایی حفر کنید
پس از آن که در زمینه محل استقرار اجزای سازه قائم اطمینان حاصل کردید، حال نوبت به حفر چاه می رسد. فراموش نکنید که عمق چاه و محل حفر آن باید با توجه به نقشه طراحی سازه نگهبان انجام شود.
3. در سازه نگهبان خرپایی از اتصالات مشخص شده در هنگام طراحی آن، استفاده کنید
یکی از مهمترین پارامترهایی که نقش بسیار مهمی در استقامت و پایداری یک سازه نگهبان خرپایی دارد، اتصالات اجزای مختلف آن است. برای اتصال تمامی اجزا سازه به همدیگر، باید از مقاطع مناسب و استاندارد استفاده شود. تنها در این صورت است که می توان ایمنی لازم را برای ساختمان های مجاور در هنگام گودبرداری به وجود آورد.
4. سپر خاکی را به صورت دقیق بردارید
پس از آن که سازه نگهبان خرپایی به صورت کامل اجرا شد، اگر سپر خاکی باقی مانده باشد باید آن ها را به صورت شطرنجی برداشت. این موضوع از ریزش دیوارهای گود جلوگیری به عمل می آورد. پس از آن باید دیوارهایی که در اطراف گود وجود دارند، با روش هایی مانند تخته کوبی، مش، شات و… پایدار و مقاوم سازی شوند. شیوه شطرنجی به این معناست که سپرهای خاکی را به صورت یک در میان برداریم. این موضوع به ما کمک می کند تا زمانی کافی داشته باشیم تا فاصله میان اجزای قائم را مش، شات یا تخته کوبی کنیم.
5. فیلرگیری را فراموش نکنید
گاهی اوقات ممکن است میان ملکی که قصد ساخت و ساز آن را داریم، با ملک همسایه فاصله ای وجود داشته باشد. هر چند دیواره های خاکی معمولاً با روش دستی و یا ماشینی پر می شوند، اما نمی توان آن ها را به صورت صاف و یکنواخت در آورد. به همین سبب است که پس از نصب اجزای قائم، ممکن است فاصله ای میان زمین ما و پلاک مجاور به وجود آید. در چنین شرایطی، فیلرگیری به ما کمک می کند تا تمامی این فاصله ها را به خوبی پر کنیم. معمولاً مصالحی که برای فیلرگیری مورد استفاده قرار می گیرند شامل آجر، ملات ماسه و سیمان هستند.
6. سعی کنید فونداسیون را به سرعت اجرا کنید
اگر پس از عملیات گودبرداری به سرعت نسبت به اجرای فونداسیون اقدام نکنید، ممکن است عواملی مانند هوازدگی و رطوبت باعث ریزش گودها شوند. به همین سبب باید مدت زمان باز بودن گودها را تا حد امکان کاهش داده و به سرعت شروع به اجرای فونداسیون نماییم.
سفارش طراحی سازه نگهبان خرپایی در مجموعه بناباما
گودبرداری یکی از اولین و مهم ترین اقداماتی است که برای اجرای هر پروژه ساخت و سازی باید به آن توجه نمود. هر چند گودبرداری زمین را برای سخت و ساز بنای جدید آماده می کند، اما قطعاً خطراتی برای جان و مال انسان ها به همراه دارد. بنابراین باید روشی باشد که با تکیه بر آن، تمامی خطرات را برطرف کرد و نیروهای مخرب را کنترل نمود. یکی از بهترین نوع این شیوه ها، طراحی سازه نگهبان خرپایی است.
مجموعه بناباما با نیروهای متخصص و قدرتمند خویش، همواره آماده است تا با طراحی بهترین سازه های نگهبان، ایمنی لازم را برای پروژه شما به وجود آورد. مهندسان ما همواره آماده هستند تا با طراحی سازه نگهبان خرپایی به صورت اصولی و استاندارد، به شما کمک کنند تا پروژه خود را بدون هیچ مشکلی گودبرداری نموده و عملیات ساخت و ساز آن را آغاز کنید. با ما تماس بگیرید و اجازه دهید ما نیز در کنار شما، برای افزایش ایمنی سازه های در حال ساخت، به شما کمک کنیم.
سخن پایانی
این روزها برای بنای یک ساختمان جدید، به انجام عملیاتی به نام گودبرداری نیاز داریم. بسیاری از پروژه ها در مناطق شهری، در مجاورت با ساختمان های قدیمی، تاریخی و فرسوده انجام می شوند. به همین سبب احتمال ریزش ساختمان های مجاور و آسیب به جان و مال انسان ها وجود دارد. تنهای راهی که می توان از طریق آن از بروز چنین حوادثی جلوگیری به عمل آورد، سازه نگهبان است. به همین دلیل است که طراحی سازه نگهبان خرپایی به شکل صحیح و اصولی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
ما با ارائه این مقاله تلاش کردیم شما را با این سازه، مزایا، معایب و همچنین مهم ترین نکاتی که در طراحی و اجرای آن باید رعایت شوند آشنا کنیم. امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد تا بتوانید ایمنی و امنیت لازم را برای پروژه های در حال ساخت خود به وجود آورید.
طراحی سازه نگهبان را به بناباما بسپارید
سوالات متداول
یک سازه نگهبان خرپایی اگر به صورت اصولی و استاندارد طراحی شود، از بروز خطراتی مانند ریزش خاک و نشست آن جلوگیری به عمل می آورد. این سازه مانع از آسیب دیدن افراد، تخریب ساختمان های همسایه و آسیب به تاسیسات لوله کشی می شود.
عوامل بسیار زیادی بر روی قیمت طراحی این سازه تاثیر می گذارند که از جمله آنها می توان به مساحت پروژه، عمق گودبرداری، روش گودبرداری، مشخصات خاک، میزان سربار و… اشاره نمود. برای استعلام قیمت دقیق، با ما تماس بگیرید.