تهیه صورت وضعیت
تهیه صورت وضعیت یکی از مهم ترین مراحلی است که برای انجام یک پروژه ساختمانی به آن نیاز داریم. در واقع صورت وضعیت، کارکرد دوره ای پیمانکاران و یا مهندسین اجرا است که با استفاده از نرم افزارهایی مانند اکسل یا تدبیر تهیه شده و در دسترس کارفرما قرار می گیرد. زمانی که مهندسین و پیمانکاران یک پروژه ساختمانی را استارت می زنند، باید گزارش کاملی از پروژه و به خصوص هزینه های آن را به کارفرما ارائه دهند. این موضوع سبب شفاف سازی تمامی ابعاد پروژه می گردد و کارفرما به صورت دقیق و کامل، در جریان روند اجرای پروژه قرار می گیرد. اگر به دنبال یک تیم حرفه ای برای تهیه صورت وضعیت میگردید، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید. تیم بناباما با سال ها تجربه و تخصص در این زمینه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان میباشد.
مشاوره رایگان در زمینه تهیه صورت وضعیت
مدت زمان تخمینی مطالعه: 10 دقیقه
فهرست مطالب
مواردی که باید در هنگام تهیه صورت وضعیت مکتوب گردند
شاید برای شما نیز این سوال به وجود آمده باشد که در هنگام تهیه صورت وضعیت، باید به چه مواردی دقت نمود؟ چه پارامترهای مهمی وجود دارند که در یک صورت وضعیت باید مکتوب شوند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم هر آن چه که برای اجرای یک پروژه ساختمانی به آن نیاز داریم و شامل هزینه است، باید در صورت وضعیت ذکر گردد.
بدون شک زمانی که شما استارت انجام یک پروژه را می زنید، تا اتمام آن به ابزارها، تجهیزات، نیروهای انسانی، مصالح و… نیاز دارید. بدون وجود هر کدام از این گزینه ها، به سرانجام رساندن یک پروژه کاری غیر ممکن و محال به نظر می رسد. تمامی این موارد، مستلزم صرف هزینه، زمان و انرژی هستند. بنابراین باید تمامی تجهیزات، مصالح، ابزارها، نیروهای انسانی و… با جزئیات کامل در صورت وضعیت مکتوب شوند. هزینه هایی که در هنگام تهیه صورت وضعیت باید به آنها توجه شود، به دو بخش تقسیم بندی می شوند که شامل موارد زیر هستند:
- هزینه های مستقیم: این هزینه ها در واقع همان دستمزد نیروهای انسانی، مصالح و هزینه تجهیزات بنا هستند.
- هزینه های غیر مستقیم: این گزینه ها شامل موردی مانند سوخت ماشین آلات، میزان برق و آب مصرفی، هزینه حمل مصالح، بیمه و… می باشند.
انواع صورت وضعیت
قبل از آن که در مورد انواع صورت وضعیت با شما عزیزان صحبت کنیم، باید بگوییم صورت وضعیت، معمولاً به صورت ماهیانه انجام می شود. البته یک نوع صورت وضعیت نهایی نیز داریم که پس از اتمام پروژه، آماده شده و در دسترس کارفرما قرار می گیرد. صورت وضعیت ها به صورت کلی، به 3 دسته اصلی تقسیم بندی می شوند که در این قسمت، به هر کدام از آن ها اشاره کوتاهی می کنیم.
1- صورت وضعیت موقت
این نوع صورت وضعیت (همان گونه که از نام آن پیداست) به صورت موقت آماده می شود و تمامی مواردی که در آن درج می شوند، به صورت علی الحساب هستند.
2- صورت وضعیت ماقبل قطعی
آخرین صورت وضعیت موقتی که برای یک پروژه آماده می شود، صورت وضعیت ماقبل قطعی نام دارد و پس از آن در فاصله بسیار کوتاهی، صورت وضعیت قطعی و نهایی تعیین می شود.
3- صورت وضعیت قطعی
اصلی ترین صورت وضعیتی که برای یک پروژه آماده می شود، همان صورت وضعیت قطعی یا نهایی است. این صورت وضعیت حداکثر یک ماه پس از تاریخ تحویل موقت آماده شده و به کارفرما ارائه می گردد. کارفرما نیز وظیفه دارد حداکثر پس از گذشت 3 ماه، تمامی مبالغ باقی مانده را تسویه نماید.
آشنایی با انواع صورت وضعیت های پیمانکاری
اصلی ترین هدف از تهیه صورت وضعیت این است که یک گزارش مالی دقیق و کامل از تمامی مراحل اجرایی سازه به کارفرما ارائه دهیم. این صورت وضعیت پس از آن که توسط دستگاه های نظارتی و مهندسین مشاور بررسی شد، تصویب شده و به کارفرما ارسال می شود. کارفرما نیز پس از بررسی دقیق آن، نسبت به پرداخت تمامی هزینه های ذکر شده در صورت وضعیت به پیمانکار اقدام می کند. اما صورت وضعیت هایی که در پروژه های پیمانکاری آماده می شوند، دارای انواع مختلفی هستند که در این قسمت به هر کدام از آن ها اشاره می کنیم.
1- فهرست بهایی
صورت وضعیت فهرست بهایی بر اساس ماده 23 قانون برنامه و بودجه طراحی و تنظیم شده است. پایه اصلی انجام معاملات در بسیاری از پروژه های عمرانی، صورت وضعیت فهرست بهایی است. در این صورت وضعیت، مقدار ریالی حجم واحد مصالح و خدمات پیمانکاران تعیین می شود. در این نوع قرارداد، پیمانکار متعهد می شود آن چه در قرار داد ذکر شده است را بر اساس مبلغ تعیین شده، اجرا نماید. صورت وضعیت فهرست بهایی، شامل مواردی نظیر دستورالعمل کاربرد، کلیات، مقدمه هر فصل، ردیف و پیوست ها است.
2- سرجمع
یکی از متداول ترین قراردادهایی که برای ساخت و اجرای انواع پروژه های ساختمانی مکتوب می گردد، صورت وضعیت سرجمع است. این صورت وضعیت، شباهت بسیار زیادی به قراردادهای متر مربعی دارد. در صورت وضعیت سرجمع، پیمانکار بر اساس نقشه ها و مشخصات فنی که در اختیار دارد، مبلغی را برای انجام پروژه پیشنهاد می کند. در صورتی که نقشه ها و مشخصات فنی پروژه نسبت به اسناد اولیه در زمان مناقصه هیچ تغییری نکنند، پیمانکار باید با همان مبلغی که در ابتدا مشخص شده بود، پروژه را به اتمام برساند.
3- تعدیل
تعدیل به معنای آن است که تمامی تعرفه های خدمات مهندسی و قیمت پیمان های ساخت و اجرا، باید به روز شوند. قراردادهای بسیاری از پروژه های عمرانی بر اساس صورت وضعیت فهرست بها بسته می شود. اما به سبب آن که همواره شاهد نوسانات قیمت (به خصوص در بازار کشورمان) هستیم، در هنگام اجرای پروژه یا پس از انجام آن، تغییراتی در هزینه ها به وجود می آید. ممکن است در دستمزد نیروهای انسانی، هزینه خرید یا اجاره ماشین آلات، قیمت مصالح، هزینه های حمل و نقل و… تغییرات فراوانی به وجود آید. بنابراین برای آن که بتوان این تغییر قیمت ها را جبران کرد، باید اقدام به تهیه صورت وضعیت تعدیل بر اساس آخرین تغییرات بخشنامه نمود.
4- مابه التفاوت مصالح
با توجه به نوسانات شدیدی که در بازار وجود دارد، قیمت مصالح همواره با تغییرات فراوانی مواجه می شود. در این شرایط ممکن است این نگرانی برای پیمانکاران به وجود آید که شاخص های تعدیل، کفایت احتمالی این تغییرات را نمی دهند. به سبب آن که شاخص های تعدیل، نمی توانند جوابگوی تغییر قیمت مصالح باشند، بنابراین بسیاری از کارفرمایان با تنظیم صورت وضعیت مابه التفاوت قیمت مصالح، این تغییرات قیمتی را پذیرفته اند و آن را به پیمانکار پرداخت می کنند.
تهیه صورت وضعیت با نرم افزار تدبیر
برای تهیه صورت وضعیت می توان از نرم افزار اکسل استفاده نمود؛ البته در حال حاضر نرم افزار قدرتمندی به نام نرم افزار تدبیر در دسترس ما قرار دارد که می توانیم توسط آن با دقت هرچه تمام تر اقدام به تهیه صورت وضعیت نماییم. این نرم افزار نه تنها باعث صرفه جویی در زمان و هزینه ها می شود، بلکه هر نوع خطای انسانی که در سایر روش ها مشاهده می کنیم را به صفر رسانده است. پیمانکاران، مهندسان و کارشناسان بیش از 3 دهه است که از نرم افزار تدبیر استفاده نموده و بسیاری از صورت وضعیت های خود را توسط آن تنظیم می کنند.
ویژگی های تهیه صورت وضعیت متره با نرم افزار تدبیر
- وارد کردن اطلاعات دقیق متره بر مبنای شرح اقلام کار
- محاسبه خودکار و دقیق متره
- ورود اطلاعات به صورت خلاصه و مفید
- ایجاد امکان تعریف فرمول برای هر کدام از ردیف های متره
- وارد کردن ریز متره قسمت های مختلف کار
- دارای جدول اشتال برای محاسبه دقیق وزن آهن آلات مورد استفاده در سازه
- تعریف صورت جلسه برای هر ردیف ریز متره
- امکان متصل نمودن فیلم، نقشه، عکس و یا اسناد دیگر
- امکان انتقال خلاصه متره به یک پروژه دیگر
- طراحی ستون های مخصوص مهندس ناظر، مهندس مشاور و کارفرما
ویژگی های تهیه برآورد و صورت وضعیت با استفاده از نرم افزار تدبیر
- امکان مشاهده مستقیم متره
- محاسبه مالی خودکار بر اساس اطلاعات مترو
- امکان استفاده از چندین فهرست بهای متفاوت در یک پروژه
- امکان تبدیل صورت وضعیت فهرست بهای یک سال به سال دیگر به صورت هوشمند
- سرچ هوشمند و دقیق در میان ردیف های فهرست بها
- امکان منتقل نمودن اطلاعات یک پروژه به پروژه دیگر
- تعریف ساختار شکست و ایجاد ارتباط میان آن با ردیف های فهرست بها
- محاسبه دقیق تعدیل برآورد
- محاسبه درصد پیشرفت کار و میزان باقی مانده آن بر مبنای برآوردهای دقیق
تهیه صورت وضعیت پروژه های خود را به مهندسین مجموعه بناباما بسپارید
فراموش نکنید که یکی از مهم ترین مراحلی که برای اجرای یک پروژه ساختمانی باید سپری کنید، تهیه صورت وضعیت دقیق از تمامی مراحل پروژه است. تجربه نشان دهنده آن است که نوشتن صورت وضعیت توسط افراد غیر متخصص که تسلط کافی در این زمینه ندارند، ممکن است خسارت های جبران ناپذیری را برای پیمانکار و کارفرما به وجود آورد. بنابراین شما نباید در صورت وضعیت، تعلل نموده و یا نوشتن آن را به دست افراد غیر متخصص و بی تجربه بسپارید. مهندسین با تجربه و ماهر تیم بناباما، همواره آماده هستند تا با تنظیم صورت وضعیت دقیق از مراحل پروژه شما، تمامی ابعاد آن را برای پیمانکاران و کارفرمایان مشخص نمایند.
ما به خوبی می دانیم که تنظیم صورت وضعیت دقیق و کامل، تا چه میزان کار سخت، زمانبر و حساسی است. در واقع کوچک ترین اشتباهی در محاسبات یا هر نوع اشتباه تایپی، می تواند عواقب جبران ناپذیری با وجود به همراه آورد. شما عزیزان هم می توانید برای تنظیم انواع صورت وضعیت پروژه های خود، بر روی مهندسین مسلط و ماهر مجموعه بناباما حساب کنید.
تهیه صورت وضعیت را به بناباما بسپارید
سخن پایانی
تهیه صورت وضعیت به مدیران و کارفرمایان این امکان را می دهد که بدانند پروژه آن ها در چه مرحله ای قرار دارد؟ چه زمانی به اتمام می رسد و چه هزینه هایی در برداشته است؟ با یک صورت وضعیت دقیق و کامل، می توان تمامی نقاط ضعف و قوت یک پروژه را شناسایی نمود. علاوه بر این، صورت وضعیت به کارفرمایان کمک می کند تا صلاحیت پیمانکاران و مهندسین پروژه را بررسی نموده و با آگاهی بیشتری در مسیر ساخت پروژه های عمرانی خود فعالیت کنند. هر صورت وضعیت، مخصوص یک پروژه است و به صورت اختصاصی مواردی مانند هزینه مصالح، دستمزد کارگران، اطلاعات پروژه، نوسانات قیمتی و… را روشن می کند.