طراحی تاسیسات مکانیکی
در این مقاله به بررسی طراحی تاسیسات مکانیکی میپردازیم. ابتدا بررسی میکنیم که نقشه تاسیسات مکانیکی شامل چه بخش هایی میشود، و در ادامه به بررسی مزیت ها و اصول طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان میپردازیم. در انتها نیز نرم افزارهای مورد استفاده در این زمینه را معرفی میکنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین اگر به دنبال یک تیم حرفه ای برای انجام طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان خود میگردید، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید. تیم بناباما با سال ها تجربه و تخصص در این زمینه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان میباشد.
طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان با هدف تأمین آسایش و راحتی ساکنین صورت می گیرد. پیشرفت تکنولوژی در ساخت ابزارهای سرمایشی و گرمایشی، موجب شده تا طراحی تاسیسات مکانیکی و انتخاب انواع سیستم ها کمی چالش برانگیز به نظر برسد. به همین خاطر است که پروژه طراحی تاسیسات مکانیکی به شرکت های حرفه ای و کاربلد سپرده می شود. با ما در این مقاله از بناباما همراه باشید تا پس از آشنایی با روند طراحی، با اصول طراحی در تاسیسات مکانیکی آشنا شوید.
مشاوره رایگان در زمینه طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان
مدت زمان تخمینی مطالعه: 11 دقیقه
فهرست مطالب
نقشه تاسیسات مکانیکی شامل چه بخش هایی می شود؟
طراحی نقشه تاسیسات مکانیکی در عموم ساختمان ها فارغ از نوع کاربری آنان، صورت می گیرد. در شرکت بناباما اینکار پیرو طراحی نقشه های معماری و طراحی سازه صورت می گیرد تا سایر آیتم های طراحی هدفمندتر انتخاب شوند. یک نقشه تاسیسات مکانیکی در بردارنده اطلاعات زیر است.
طراحی شبکه لوله کشی
طراحی شبکه لوله کشی بخش مهمی از تاسیسات مکانیکی است که در عموم ساختمان ها انجام می شود. در طراحی لوله کشی، محل نصب وسایل، لوله ها و دریچه ها مشخص می شود. همچنین نحوه انتقال آب شیرین به داخل ساختمان و انتقال آن به سیستم فاضلاب نیز به نمایش در می آید. این نقشه ها پس از طراحی دقیق در اختیار لوله کش قرار می گیرد تا از آن برای نصب دقیق سیستم لوله کشی استفاده کند.
طراحی سیستم تهویه مطبوع
در طراحی سیستم تهویه مطبوع، سیستم های گرمایشی و سرمایشی مورد نیاز ساختمان تعیین می شود. اینکار به منظور کنترل دما، رطوبت، جابجایی و حرکت هوا رد یک فضای محصور صورت می گیرد. در طراحی سیستم تهویه مطبوع، کنترل این آیتم ها مستقی از شرایط بیرونی ساختمان و تنها از طریق تجهیزات سرمایشی و گرمایشی صورت می گیرد.
طراحی سیستم اطفاء حریق
در نقشه های مربوط به تاسیسات مکانیکی سیستم اطفا حریق ساختمان نیز طراحی می شود. این سیستم بر پایه تشخیص آتش و هشدار به ساکنین عمل می کند. در صورتی که سیستم اطفا حریق آتش را تشخیص دهد، این مسئله را از طریق به صدا در آوردن یک زنگ هشدار مدیران و ساکنین را مطلع می سازد.
طراحی تاسیسات آسانسور
طراحی تاسیسات مربوط به راه اندازی بالابر، از دیگر بخش های تاسیسات ساختمان به شمار می آید. مهم ترین تجهیزات آسانسور شامل کابین، وزنه تعادل، راه پله، تابلو برق و الکتروموتورها می شود. در تهیه نقشه تاسیسات مکانیکی مشخصات هر یک از این تجهیزات عنوان می شود.
طراحی تاسیسات استخر
در گذشته برای ساخت استخر، از تاسیسات های ساده ای همچون لوله کشی آب سرد و گرم، فاضلاب و لوله های تخلیه شونده استفاده می شد. اما امروزه تاسیسات استخرها شکل پیشرفته تری یافته و به 6 بخش مهم تقسیم می شود. در بناباما طراحی تاسیسات استخر به طراحی موارد زیر اختصاص می یابد.
- مدارهای مربوط به گردش آب استخر
- آبنماها و فواره ها
- هیترهای مورد نیاز
- سیستم خودکار مواد شیمیایی
- روشنایی استخر
- سیستم کنترل استخر
به دنبال یک تیم حرفه ای برای طراحی تاسیسات مکانیکی میگردید؟
مزیت طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان
از آنجایی که تاسیسات ساختمان به خصوص در ساختمان های تجاری بسیار پیچیده است، داشتن یک نقشه دقیق تاسیسات مکانیکی کمک می کند تا احتمال خطای انسانی و بروز هرگونه مغایرت های هزینه ساز، کاهش یابد. همچنین طراحی دقیق آن آسایش و رفاه ساکنین را در طولانی مدت تضمین می کند. چرا که سازندگان ناچارند الزامات و استانداردهای موجود در نقشه ها را با دقت پیاده سازی کرده و بدین شکل ایمنی تاسیسات و عملکرد مطلوب آن را حفظ کنند.
مبحث 14 این قانون به طراحی سیستم تهویه مطبوع اختصاص داشته و مبحث 16 و 19 نیز شامل اصول طراحی تاسیسات بهداشتی و صرفه جویی در مصرف انرژی می شود. بنابراین می توان کاهش مصرف انرژی را نیز از دیگر مزایای نقشه های تاسیسات مکانیکی برشمرد. صرفه جویی در مصرف انرژی تنها به نفع طبیعت نیست. بلکه موجب کاهش هزینه های ساختمان و بهینه سازی مصرف ساکنین نیز می شود.
اصول طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان
همانطور که گفته شد، طراحی تاسیسات ساختمانی بر مبنای قوانین و مقررات ملی ساختمان صورت می گیرد. اما این پروسه محدود به انجام این کار نمی شود. اساساً طراحان، فرآیند طراحی را در سه فاز مختلف دنبال می کنند.
فاز اول؛ جمع آوری اطلاعات و تحلیل آن ها
فاز اول به جمع آوری اطلاعات و مطالعه شرایط جغرافیایی ساختمان اختصاص می یابد. در این مرحله از کار، طراحان بناباما اقدام به بررسی اقلیم ساختمان، خصوصیات آب و هوایی و همچنین موقعیت قرارگیری ساختمان و همجواری های آن می کنند. برای مثال ماکزیمم و مینیمم دمای هوا در فصول گرم و سرد سال، میزان بار حرارتی ساختمان و جنبه های فیزیکی ساختمان را برای تطبیق با سیستم تهویه مطبوع محاسبه می کنند. سپس در تناسب با اقلیم بهترین سیستم تهویه مطبوع مناسب را انتخاب و محاسباتی پیرامون تخمین ظرفیت کلی تجهیزات مکانیکی و بارهای گرمایشی و سرمایشی، انجام می دهند.
فاز دوم؛ طراحی دقیق تجهیزات مورد نیاز
در مرحله دوم از طراحی، مهندسین بناباما با توجه به محاسبات صورت گرفته در مرحله قبل، اقدام به طراحی دقیق تجهیزات مکانیکی می کنند. طراحی و ترسیم نقشه های دوبعدی مربوط به ساخت و اجرای تاسیسات، در این مرحله از کار انجام می شود. در یک نگاه کلی می توان فاز دوم طراحی را به انجام امور زیر اختصاص داد.
- طراحی نقشه استقرار تجهیزات سرمایشی و گرمایشی ساختمان
- طراحی تاسیسات آتش نشانی و سیستم اعلام حریق
- طراحی تاسیسات مربوط به راه اندازی استخر، سونا و جکوزی (در صورت نیاز)
- طراحی انواع داکتها و رایزرها
- طراحی نقشه های مربوط به آبیاری فضای سبز و آب باران
- طراحی سیستم لوله کشی ساختمان و محل دقیق استقرار آن ها
- طراحی سیستم فاضلاب
فاز سوم؛ مرحله تست
در آخرین مرحله از کار، نقشه های مربوط به ساخت تجهیزات مکانیکی که با عنوان نقشه های کارگاهی (As Build) شناخته می شوند، ارائه می شود. پس از این ساخت تجهیزات مکانیکی آغاز شده و پروژه به مرحله تست می رسد.
نرم افزار طراحی تاسیسات مکانیکی
استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری در روند طراحی، کمک شایانی به کاهش خطای انسانی و مدیریت دقیق تجهیزات مکانیکی می کند. ما در بناباما از نرم افزارهای BIM که شامل نرم افزاری های تخصصی Designbuilder ، Revit و Pipenet برای طراحی دقیق سیستم های مکانیکی استفاده می کنیم. این کار مزایای بسیاری در بردارد. مهم تر از هم اینکه به پیمانکاران تصویر درستی از نحوه استقرار تاسیسات مختلف می دهد. سایر مزایا در موارد زیر خلاصه می شوند:
- ایجاد یک رفرنس واحد برای اجرای دقیق تاسیسات ساختمانی
- نمایش دقیق واحدهای تاسیساتی
- صرفه جویی در زمان و هزینه اجرا
- افزایش بهره وری پروژه
- کاهش خطاهای انسانی و دوباره کاری های هزینه ساز
سفارش طراحی تاسیسات مکانیکی در بناباما
تیم مهندسان بناباما با سال ها تجربه و تخصص آماده قبول سفارش طراحی تاسیسات مکانیکی می باشد. تنها کافیست با ما تماس بگیرید و یا فرم ثبت سفارش را تکمیل کنید. مهندسان ما در اسرع وقت با شما تماس میگیرند.
طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان خود را به بناباما بسپارید
سخن پایانی
طراحی تاسیسات مکانیکی، پروژه ای تخصصی و زمان بر است که به منظور تشخیص دقیق شبکه لوله کشی، فاضلاب، سیستم اطفاء حریق و … صورت می گیرد. اینکار توسط مهندسی خبره بناباما صورت گرفته و در نهایت در قالب نقشه های دقیق کامپیوتری در اختیار پیمانکاران قرار می گیرد. طراحی دقیق نقشه های مکانیکی کمک می کند تا رفاه و آسایش ساکنین در مدت های طولانی حفظ شود.
سوالات متداول
سیستم فاضلاب و لوله کشی، سیستم تهویه مطبوع، تاسیسات مربوط به استخر و آسانسور بخش مهمی از نقشه های تاسیسات مکانیکی را شامل می شوند.
اساساً اینکار مزایای مختلفی را در بر می گیرد. مهم تر از همه اینکه موجب ایجاد یک شبکه یکپارچه و دقیق در تاسیسات ساختمانی شده و رفاه ساکنین را تأمین می کند.
طراحی مربوط به تاسیسات مکانیکی پیرو نقشه های معماری و طراحی سازه صورت گرفته و محل دقیق اجرا و ساخت تاسیسات مکانیکی را مشخص می کند.